Παξοί Διαμονή - Πληροφορίες για το νησί των Παξών

Οι Παξοί είpaxosnight2ναι το μικρότερο από τα Ιόνια νησιά. Το όνομα βασικά αναφέρεται σε αρχιπέλαγος νησιών και βραχονησίδων, των οποίων πιο σημαντικά είναι οι Παξοί και οι Αντίπαλοι (ένα κοντινό νησάκι διάσημο για τις αμμουδιές του). Κατά την μυθολογία, ο Ποσειδώνας δημιούργησε το νησί χτυπώντας την Κέρκυρα με την τρίαινα του για να απολαμβάνουν αυτός και η γυναίκα του Αμφιτρίτη, την γαλήνη που τους προσέφερε.

Παρόλο που πιστεύεται ότι κατοικούνταν από τους προϊστορικούς χρόνους, οι Φοίνικες θεωρούνται κατά παράδοση οι πρώτοι κάτοικοι των Παξών. Το όνομα πιστεύεται ότι προέρχεται από την λέξη 'Παξ', που σήμαινε 'πέτρινη πλάκα' στη γλώσσα τους. Ρωμαίοι, Σταυροφόροι, Βενετσιάνοι και αργότερα Γάλλοι και Βρετανοί ήταν ανάμεσα στους κατακτητές του νησιού. Οι Παξοί ενώθηκαν με την Ελλάδα το 1864.

Το τοπίο των Παξών διαγράφεται σχεδόν παντού από ελαιώνες, οι Αντίπαξοι όμως είναι γεμάτοι αμπέλια που παράγουν αρίστης ποιότητας κρασί. Το έδαφος σχηματίζει λόφους και ενώ η ανατολική ακτή κατεβαίνει ομαλά, η δυτική είναι απότομη και υπάρχουν γκρεμοί, ψηλοί βράχοι, θαλάσσιες σπηλιές και αψίδες. Τα τρία μεγαλύτερα χωριά του νησιού βρίσκονται στην ανατολική πλευρά: ο Γάϊος, Νότια είναι η πρωτεύουσα, ο Λογγός περίπου στη μέση και η Λάκκα στη Βόρια μύτη. Οζιάς, Μακράτικα, Μπογδανάτικα, Βλαχοπουλάτικα, Μαγαζιά, Φοντάνα και Μαστοράτικα είναι κάποια από τα πανέμορφα μικρότερα χωριά οί οικισμοί που είναι διασκορπισμένοι ολόκληρο το νησι.

Περίπου 250.000 τουρίστες κάθε χρόνο έχουν τους Παξούς σαν τόπο προορισμού τους για τις όμορφες παραλίες τους, τα κρυστάλλινα νερά, τις φυσικές καλλονές, και την φιλικότητα και φιλοξενία των κατοίκων τους.

Συγκοινωνίες

Δεν υπάρχει αεροδρόμιο στο νησί και έτσι οι περισσότεροι επισκέπτες φθάνουν με πλοίο μέσω Κερκύρας, Ηπειρωτικής Ελλάδας, ή Ιταλίας. Το Νέο Λιμάνι βρίσκεται στα νότια, πολύ κοντά στο Γάϊο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθημερινά δρομολόγια φεριμπόουτ και δελφινιών συνδέει το νησί με Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα. Πολλές ημερήσιες κρουαζιέρες προσφέρουν έναν άλλο τρόπο συγκοινωνίας με μικρότερα θέρετρα στην Ήπειρο και Νότια Κέρκυρα.

Φεριμπόουτ

Υπάρχει γραμμή Παξοί - Ηγουμενίτσα με τρία ημερήσια δρομολόγια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Κάποια από αυτά τα δρομολόγια φτάνουν μέχρι την Κέρκυρα με ένα διάλειμμα μισής ώρας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Όλα τα πλοία έχουν δυνατότητες επιβίβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Δελφίνια

Υπάρχει απευθείας σύνδεση με Κέρκυρα (Πόλη). Τα δέλφινα είναι μονό για επιβάτες (150 περ. καθένα) και πηγαινοέρχονται πολλές φόρες την ημέρα με το ταξίδι να διαρκεί περίπου μια ώρα.
Μερικές φόρες το ταξίδι γίνεται μέσω Ηγουμενίτσας που προσθέτει μίση ώρα στον χρόνο ταξιδίου.

Θαλάσσιο Ταξί

Δύο Θαλάσσια Ταξί είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο με βάση το Γάϊο και την Λάκκα αντίστοιχα..

Λεωφορείο

Υπάρχει απευθείας σύνδεση με Αθήνα δύο φόρες την εβδομάδα.

Χειμώνας

Πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλές από τις παραπάνω αναφερθείσες γραμμές και συχνότητες (εκτός και αν αναγράφεται διαφορετικά) δεν είναι διαθέσιμες τους χειμερινούς μήνες. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για λεπτομέρειες πριν αρχίσετε το ταξίδι σας.


Γενικές Πληροφορίες

Παξοίgalazio2

Διαμέρισμα:  
Ιονίων Νήσων
Νομός:  
Κερκύρας (δεύτερη επαρχία)
Δήμος:  
Παξών
Κάτοικοι:  
2236
Πρωτεύουσα:  
Γάιος

Γεωγραφικό Mήκος:
 
20e12
Γεωγραφικό Πλάτος:  
39n12
Τοπικά τηλέφωνα

Πρόθεμα Παξών:  
26620
Δήμος:  
32100
Αστυνομία:  
32222
Λιμεναρχείο:  
32259
Κέντρο Υγείας:  
31466
Γιατρός:  
32555Τοπικά τηλέφωνα ταξί

Χρήστος Αργυρός:  
Γραφείο: 31607 Κινητο: 697 747 2747
Τάσος Μουρίκης:  
Γραφείο: 31613 Κινητο: 697 664 8486
Κώστας Αντίοχος:  
Γραφείο: 31402 Κινητο: 697 400 2236
Βασίλης Βασιλας:  
Γραφείο: 31426 Κινητο: 697 398 5825
Χάρης Μπογδάνος:  
Γραφείο: 32526 Κινητο: 697 413 5660Ιστοσελίδες για τους Παξούς

Επίσημη Σελίδα Δήμου Παξων:  
Μουσικό Φεστιβάλ Παξών:  
Paxos-GR.com: